آرشیو اسفند ماه 1402

پرستار و مراقب کودک در منزل نگهداری و مراقبت از کودک

پرستاری از نوزاد نارس

۱۱ بازديد
پرستاری از نوزاد نارس
به‌دنیاآوردن یک نوزاد نارس به‌خودی‌خود می‌تواند استرس زیادی را به همراه داشته باشد. اگر بخواهید فرزندتان را در خانه نگهداری کنید، احتمالا استرس شما چندین برابر می‌شود و ترس زیادی را به همراه خواهد داشت. اکثر والدین نمی‌توانند از پس مشکلات مراقبت از کودک تازه متولد شده به‌تنهایی بر بیایند و برای کمک به یک پرستار نیاز خواهند داشت.

چه نوزادانی نارس به حساب می‌آیند؟

اگر نوزاد شما قبل از هفته 37 بارداری به دنیا بیاید، نارس محسوب می‌شود. بر اساس گزارشاتی که اعلام شده، نوزادان نارس در سه دسته کلی تقسیم‌بندی می‌شوند:

  1. Late preterm: نوزادانی هستند که بین هفته 34 تا 36 به دنیا می‌آیند.
  2. Moderately preterm: نوزادانی هستند که بین هفته 32 تا 34 به دنیا می‌آیند.
  3. Very preterm: نوزادانی که زودتر از هفته 32 به دنیا می‌آیند.
  4. Extremely preterm: این نوزادان در هفته 25 بارداری یا قبل از آن متولد می‌شوند.
هر چه نوزاد شما زودتر به دنیا بیاید، کوچک‌تر خواهد بود. در این مواقع، معمولا سر او نسبت به بقیه اعضای بدنش بزرگتر به نظر رسیده و چربی کمتری خواهد داشت. به دلیل وجود چربی بسیار کم، پوست او نازک‌ و شفاف‌تر بوده و ممکن است رگ‌های خونی زیر پوست مشخص باشند. همچنین ممکن است موهای لانوگو که در رحم رشد می‌کند نیز در پشت و شانه‌های او دیده شوند که در نوزادان معمولی در بدو تولد یا کمی بعد از آن می‌ریزند.

در هنگام پرستاری از نوزاد نارس در منزل چه نکاتی باید رعایت شود؟

پرستاری از نوزاد نارس

وقتی که تصمیم می‌گیرید کودک خود را به‌جای بیمارستان در منزل نگهداری کنید، باید یک سری نکات را به طور حتم رعایت کنید تا سلامت نوزاد تضمین شود که این نکات به شرح زیر هستند:

به طور معمول، همه نوزادان ممکن است در ابتدا چندین ساعت بخوابند. نوزادان نارس کاملاً متفاوت هستند، وقتی به خواب آنها توجه کنید متوجه می شوید که الگوی خواب آنها کاملاً متفاوت است و ممکن است چندین بار در طول خواب از خواب بیدار شوند. اگر می خواهید کودکتان از خواب عمیق لذت ببرد، باید هر گونه صدای محیط را حذف کنید و او را در مکانی با نور کم قرار دهید.
دمای محیطی که نوزاد در آن می‌ماند، بسیار مهم است. باید دقت کنید که نوزادان معمولا می‌توانند کمی دمای بدن خود را کنترل کنند که این ویژگی در نوزادان نارس وجود ندارد؛ به‌خاطر همین زودتر سردشان می‌شود. برای این کار، می‌توانید یک پتوی نازک به دور او بپیچید یا لباس‌های ضخیم‌تری به او بپوشانید. اگر حس کردید که بیش از حد گرم شده است، می‌توانید از لباس‌های او کم کنید.
پوست این نوزادان بسیار حساس و تحریک پذیر است. بنابراین، زمان صرف شده برای شستشو و حمام باید کاهش یابد.

مهارت‌های مراقبت از نوزاد نارس

پرستاری از نوزاد نارس

نوزادان نارس، احتمالاً در 2 سال اول زندگی خود به مراقبت ویژه‌‌ای نیاز دارند؛ به ویژه اگر هنگام تولد وزن آن‌ها کمتر از 1.4 کیلوگرم باشد. زمانی که فرزند خود را از بیمارستان به خانه می‌آورید، می‌توانید با رعایت تنها چند نکته به سلامت، رشد و تکامل او کمک کنید. در ادامه نکاتی را برای مراقبت‌های نوزاد نارس ارائه کرده‌ایم که به رشد فرزندتان کمک بیشتری می‌کنند:

  • مراجعه به پزشک
پس از ترخیص نوزاد از بیمارستان، فوراً برای مراجعه به متخصص وقت بگیرید. او باید نوزاد را معاینه کند، وزن او را اندازه بگیرد و روند نگهداری او را در خانه برای شما توضیح دهد.

  • تغذیه کودک

مهم ترین نکته برای مراقبت از نوزاد نارس، توجه به تغذیه اوست. در این موارد، شیردهی ممکن است برای کودک شما مناسب نباشد، زیرا کودک به دلیل تاخیر در رشد قادر به تغذیه طبیعی از سینه مادر نیست. علاوه بر این، ممکن است نوزاد خیلی زود به دنیا آمده باشد و مادر شیر کافی برای تغذیه نوزاد نداشته باشد.

  • مراقبت از رشد کودک

نوزادان نارس ممکن است در 2 سال اول زندگی خود به اندازه یک نوزاد کامل رشد نکنند و معمولاً قد و وزن کمتری داشته باشند، اما گاهی با یک جهش رشدی به همسن‌ و سال‌های خود خواهند رسید.
  • سازگاری با برنامه غذایی کودک
اکثر نوزادان نارس به 8 تا 10 بار شیر خوردن در طول روز نیاز دارند. بیش از 4 ساعت بین شیر خوردن فاصله نیندازید، چرا که بدن او دچار کم آبی خواهد شد. معمولا 6 تا 8 بار نیاز به تعویض پوشک در طول روز نشان دهنده رسیدن میزان کافی آب به بدن کودک شما است.
  • شروع برنامه غذایی جامد
در معرفی غذاهای جامد به کودک خود عجله نکنید. شما باید این کار را در عرض 4 تا 6 ماه از تاریخ زایمان کودک خود انجام دهید. نوزادان نارس در هنگام تولد به سرعت نوزادان ترم رشد نمی کنند و ممکن است بهبود توانایی بلع آنها بیشتر طول بکشد.
  • برنامه خواب منظم
اگرچه نوزادان نارس نسبت به نوزادان معمولی تعداد دفعات بیشتری در طول روز می‌خوابند، اما مدت زمان خواب آن‌ها کمتر است. بهتر است کودک نارس خود را به پشت بخوابانید و از خواباندن او روی شکم به طور جدی خودداری کنید.
  • بررسی دید کودک
بینایی کودک خود را به طور منظم بررسی کنید. انحراف چشم در نوزادان نارس شایع تر است و با افزایش سن خود به خود از بین می رود. اگر این مشکل را داشته باشد، ممکن است پزشک از شما بخواهد که او را نزد چشم پزشک ببرید.

  • بررسی شنوایی کودک

احتمال بروز مشکلات شنوایی در نوزادان نارس نسبت به نوزادان معمولی بیشتر است. اگر متوجه شدید که کودک شما صدایتان را نمی‌شنود، سریعا موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
 

پرستار آنکال چیست؟

۱۲ بازديد
پرستار آنکال چیست؟
در شغل پرستاری مفاهیم و عبارات مختلفی وجود دارد که نشان دهنده وظایف آنهاست و هر کدام باید دارای تجربیات مخصوص به خود باشند. حتی حقوق پرستاران و قوانینی که در موردشان وجود دارد نیز در هر مورد متفاوت است. در این مطلب می‌خواهیم به شما بگوییم که معنی پرستار آنکال چیست؟

پرستار آنکال پرستاری است که وظایف پرستاری را در بیمارستان خارج از شیفت خود انجام می دهد. درخواست حضور پرستار آنکال به بیمارستان توسط نیروی مافوق و دارای جدول زمانی مشخص بود. هنگامی که یک پرستار در نوبت است، باید بتواند به تماس ها پاسخ دهد و به بیمارستان برود. البته علاوه بر پرستار بیمار( پرستار سالمند بیمار )، برنامه پزشک نیز شرایط آنکال را مشخص می کند. این قانون تضمین می کند که بیمارستان ها و مراکز درمانی در شرایط استثنایی با کمبود نیرو مواجه نشوند.

وظایف پرستار آنکال

به طور کلی یک پرستار آنکال باید به طور کامل در تمام ساعاتی که شیفت می‌ایستد، در دسترس باشد، بنابراین می‌توانیم وظایف پرستار آنکال را به صورت زیر تعریف کنیم:

  • پرستار آنکال باید تحت هر شرایطی و در هر زمانی بتواند در مدت زمان کوتاهی (معمولا 30 دقیقه) به فردی که نیاز به درمان دارد دسترسی پیدا کند و اقدامات لازم را برای رفع مشکل او انجام دهد.
  • ارائه شرح حال همه بیماریان مراجعه کننده به پزشک آنکال، وظیفه دیگر پرستار در این شیفت است.
  • پرستار آنکال باید در مدت زمان شیفت خود داخل بیمارستان، به افرادی که به اورژانس می‌آیند هم رسیدگی کند.

دریافت شیفت آنکال برای پرستاران

پرستار آنکال چیست؟

در پاسخ این سوال که قانون آنکالی شامل حال کدام پرستاران می‌شود؛ می‌توان گفت پرستارانی برای شیفت آنکال انتخاب می‌شوند که عملکرد مناسب داشته باشند، یعنی پس از تماس در مدت قابل قبول به بیمارستان مراجعه کرده و همچنین تماس‌ها از سوی بیمارستان را بی‌پاسخ نگذارند. پس هر پرستاری بلافاصله پس از استخدام، نمی‌تواند برای دریافت شیفت‌های آنکال درخواست دهند. با این وجود دریافت شیفت‌های آنکال برای پرستاران اجباری نخواهد بود.

قانون آنکالی پرستاران

پرستار آنکال چیست؟

  • پرستاران آنکال در قانون شامل موارد مختلفی می باشد که توصیه می شود پرستاران از آن آگاهی کافی را داشته باشند.
  • از جمله نکات آنکال در قانون می توان به عدم تخصیص شیفت های آنکالی در روزهای متوالی و پشت سرهم اشاره کرد.
  • از دیگر مواردی که در قانون در مورد کادر پرستاری ذکر شده، انتخاب کادر پرستاری در بخش‌های مختلف همان بخش مربوط است، اما قانون استثناهایی نیز دارد و در صورت کمبود نیروی پرستاری در بخش خاصی می‌توانید با استفاده از خدمات پرسنل پرستاری بیمارستان، سایر بخش های مورد نیاز نیز استفاده می شود.
  • از دیگر موارد پرستار آنکال بیمارستان، می توان به عدم خدمت در زمان آنکالی در بیمارستان های دیگر اشاره کرد و نباید در بیمارستان های مختلف شیفت آنکالی داشته باشد.
  • تعداد و دفعات آنکالی پرستاران نیز مشخص شده است، این تعداد برابر با 5 شیفت شب و یا 10 شیفت صبح و عصر در طول مدت یک ماه می باشد، البته باید توجه داشته باشید که تعداد شیفت های انکالی، وابسته به موقعیت بیمارستان و تعداد نیروهای پرستاری می باشد.

چگونگی انتخاب پرستار آنکال در پزشکی

پرستار آنکال چیست؟

قوانین خاصی برای انتخاب پرستار آنکال وجود دارد. در واقع، تنها مراقبانی که نمرات مثبتی در بررسی عملکرد دریافت می کنند می توانند درخواست دهند. او باید به تماس پاسخ دهد و زمانی که تماس می گیرد همان جایی باشد که باید باشد. علاوه بر این، پرستار پزشکی آنکال باید به طور فعال در برنامه شیفت آنکالی مشارکت داشته باشد. علاوه بر این انتقال بیمار، رضایت بیمار و... از نکات مثبت پرستاران محسوب می شود. البته، رتبه‌بندی ضرایب خاص از سوی رئیس بیمارستان، مدیر پرستاری، سرپرستان بالینی و سوپروایزرها نیز باید به عملکرد پرستار اضافه شود. در نهایت، زمانی که نمره کل پرستاران بیمارستان های اولیه به بالای 80 درصد برسد، اولویت با گزینش خواهد بود.

نحوه محاسبه حقوق پرستار آنکال

مطابق قانون حضور پرستار آنکال در بیمارستان به عنوان اضافه کار محسوب می‌شود و مطابق ساعاتی که در بیمارستان حضور دارد، حقوق دریافت می‌کند. البته حقوق اضافه کاری تنها در صورتی دریافت می‌شود که پرستار به بیمارستان مراجعه کند. در صورتی که پرستار در ساعات آنکال قرار داشته باشد، اما به بیمارستان فراخوانده نشود، حقوق هر 3 ساعت آنکال برابر 1 ساعت خواهد بود.